MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 6
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Marchewka to warzywo bogate w antyoksydanty, witaminy i...
fot. Pexels/Pixabay

Co jeść jesienią, aby wzmocnić odporność? Wybieraj odżywcze i rozgrzewające dania. Postaw na sezonowe warzywa. Nie zapomnij o kiszonkach!

Marchewka

Marchewka to warzywo bogate w antyoksydanty, witaminy i składniki mineralne. Słynie przede wszystkim z dużej zawartości beta-karotenu – 100 g pokrywa aż 77 proc. dziennego zapotrzebowania na prowitaminę A.

Dostarcza również od 4 do 7 proc. niezbędnej ilości witamin B1, B2, B5, niacyny, folianów, witaminy E i C oraz powyżej 10 proc. zalecanej dziennej dawki witaminy B6 i witaminy K.

Zobacz również

Zielona Akcja. Wymień Odpady na rośliny 23 maja w Rudzie Śląskiej!

Zielona Akcja. Wymień Odpady na rośliny 23 maja w Rudzie Śląskiej!

Otwarte Dni Żywienia Onkologicznego w Szpitalu Uniwersyteckim w Krakowie

NOWE
Otwarte Dni Żywienia Onkologicznego w Szpitalu Uniwersyteckim w Krakowie

Polecamy

Zjadłam czereśnie i okazało się, że mam ciężką alergię. Oto, co się ze mną stało

Zjadłam czereśnie i okazało się, że mam ciężką alergię. Oto, co się ze mną stało

Czy wesele bez alkoholu może się udać? Zobacz, jak je zorganizować

Czy wesele bez alkoholu może się udać? Zobacz, jak je zorganizować

Najmniejsze miasta Polski zamieszkuje kilkaset osób. Wśród nich popularny kurort!

Najmniejsze miasta Polski zamieszkuje kilkaset osób. Wśród nich popularny kurort!