Składniki na wielkanocne ciastka pisanki
- 3 szklanki mąki
- 200 g masła
- 0,5 szklanki cukru
- cukier waniliowy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- lukier do dekoracji
Jak zrobić wielkanocne ciastka pisanki?
Przygotowanie ciastek zajmie ok 15 min.
Mąkę siekamy na stolnicy z masłem. Dodajemy cukier, wanilię, śmietanę i proszek do pieczenia. Zagniatamy.
Gotowe ciasto wałkujemy porcjami na grubość ok 5 mm.
Foremką w kształcie pisanki wycinamy ciastka.
Podpowiadamy: Jeśli nie posiadamy foremki w kształcie pisanki ciastka możemy wyciąć szklanką i rozciągnąć na wzór jajka.
Pieczenie wielkanocnych ciastek pisanek
Ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok 12 min.
Upieczone i wystudzone ciastka dekorujemy według uznania.
Podpowiadamy: Lukier w żółtym kolorze można bardzo łatwo przygotować. Wystarczy cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny i odrobiną kurkumy.
Sprawdź nasze przepisy na Wielkanoc
Zobacz także:
Kornelia Westergaard i herbatki na lepsze trawienie**
Pasta jajeczna z awokado
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?