Jesz je na co dzień, a mogą cię zabić. Toksyczne warzywa, których spożycie prowadzi do śmierci
Grzyby
Grzyby kupione w sklepie to gatunki jadalne i bezpieczne. Jednak, gdy wybierasz się sam do lasu na grzyby lepiej weź ze sobą atlas grzybów. Jeśli jesteś ekspertem to nie ma zagrożenia. Jeśli jednak nie do końca potrafisz odróżnić gatunki jadalne od trujących lepiej nie podejmuj się zbierania grzybów na własną rękę. Wiele gatunków grzybów niejadalnych, a także tych toksycznych do złudzenia przypomina grzyby jadalne np. niejadalny goryczak żółciowy wygląda prawie tak samo jak jadalny borowik szlachetny, trująca lisówka pomarańczowy przypomina jadalną kurkę, a niejadalny mleczaj wełnianka jest podobny do jadalnego mleczaja rydza. Niektóre gatunki mogą być bardzo groźne i już po zjedzeniu jednego grzyba takiego jak muchomor sromotnikowy czy zielonawy może nastąpić zgon.